Kommunen kräver fastighetsägare på vite

Uppdaterad
Publicerad

Upptrappad konflikt upp mellan Motala kommun och fastighetsägaren Thomas Gruber i Motala. Idag gick kommunen vidare med vite och kräver nu 50 000 kronor per dygn så länge fastighetsägaren går emot kommunens förbud.

Det var i fredags som personal från räddningstjänsten, polisen och socialtjänsten kom för att kontrollera att det inte längre bodde människor i källare och vindsutrymmen i ett av fastighetsägare Thomas Grubers hus. Med omedelbar verkan tvingades fastighetsägaren att tömma lokalerna på de personer som bodde kvar, men han ordnade alternativa bostäder åt dem på en gång.

– Vi tog till ett antal husvagnar som jag hade stående på annat håll som vi körde hit och ställde i ordning så att de kunde bo där, säger Thomas Gruber.

Bristande brandskydd

Men på en annan av Thomas Grubers adresser bor fortfarande runt 15 personer, de flesta EU-migranter, i en lagerlokal som räddninsgtjänsten har bedömt som mycket brandfarlig.

– Det vi såg är att det var ett bristande brandskydd, det saknas brandvarnare, släckutrustning, det är bristande tillgång på utrymningsvägar och dessutom är det risk för en snabb brandspridning i lokalerna, säger Andreas Österman, enhetschef på räddningstjänsten.

– Vi hoppas att det här ekonomiska kravet ska kunna vara ytterligare ett incitament för att motivera fastighetsägaren att vidta åtgärder, fortsätter Andreas Österman.

Besviken på kommunen

Tomas Gruber har tagit emot beslutet men vill idag inte kommentera det. Tidigare i veckan var han dock besviken över att kommunen inte har ställt upp mer.

– Socialen hade lovat att höra av sig men det har de inte gjort tills idag, säger Thomas Gruber.

Finns det inget kommunen kan göra för barn såväl som vuxna?

– Vi har tolkat att man inte har sökt upp oss och bett om hjälp. Det måste stå för att man inte vill ha vår hjälp utan att de har valt att lösa detta på nått annat sätt, säger Camilla Ring, sektionschef på socialkontoret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer