Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norrköpings kommun pausar skolinvesteringar på 1,5 miljarder – ”Kärva tider” Foto: Lovisa Gelin/SVT

Norrköpings kommun pausar skolinvesteringar på 1,5 miljarder – ”Kärva tider”

Uppdaterad
Publicerad

Det var inga muntra toner som politikerna på den gamla spårvagnen presenterade. Budgeten för kommande år är dyster – med ett underskott på närmare 360 miljoner kronor år 2024 .

Under tisdagen bjöd styrande politiker in till pressträff för att presentera budgeten och den ekonomiska planen åren framåt. Pressträffen hölls på en spårvagnsfärd genom staden.

– Spårvagnen symboliserar att vi tar oss framåt under detta svåra ekonomiska läge, det är kärvt kommande år och vi behöver stå mer på egna ben, säger Sophia Jarl (M) kommunstyrelsens ordförande i sitt öppningstal.

Hur kommer Norrköpingsborna märka den här kärva ekonomiska situationen?

Borgerlig samverkan (Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna) och Sverigedemokraterna presenterade förslaget på budgeten i en spårvagn under tisdagen Foto: Lovisa Gelin/SVT

– Genom förtätningar i skolor. De kommer kanske märka att det på vissa ställen går längre tid innan gräset klipps. På alla sätt kommer vi att försöka upprätthålla det som är lagstadgat, men även det som är förväntat av medborgarna, säger Sophia Jarl (M)

”Borde prioritera”

Oppositionsråd Olle Vikmång (S) säger att han ännu inte gått igenom förslaget i sin helhet när det gäller investeringarna, men kommenterar budgeten och säger att han saknar politisk prioritering.

– Jag tycker att man borde prioritera även i tuffare tider. Vårt förslag, som vi ännu inte är klara med, är att man kommer spara betydligt mindre på skolan, säger han till SVT Nyheter Öst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet