Polisen kom till Thomas Grubers boende för utsatta personer.

Stort tillslag mot utdömt boende

Uppdaterad
Publicerad

Trots att boendet stängdes med omedelbar verkan den 20 maj på grund av brandrisken så bor alla kvar. Idag kom polis, räddningstjänst, socialtjänst, och representanter från byggnadskontoret på Motala kommun för att se till att lokalerna töms på boende.

– Räddningstjänsten anser att vi omedelbart ska stänga lokalerna som inte är godkända som bostäder. Det är beklagligt att det blir så här, berättar fastighetsägaren Thomas Gruber för SVT Nyheter Öst reporter på plats i Motala.

Måste flytta ikväll

Lokalerna måste vara tömda till kvällen. Totalt handlar det om ett 30-tal personer i olika byggnader. På frågan om de boendes reaktioner på beskedet svarar Thomas Gruber bara att de inte pratat klart om det än.

– Nu ska vi se vart vi kan härbärgera dem istället, säger Thomas Gruber.

Använder ugnar för värme

Räddningstjänsten hade bland annat anmärkningar på att de boende har använt en spis som värmekälla och hänvisade till den stora brandrisken.

– Tyvärr sätter de på ugnen som extra värmekälla, det finns element. Jag förstår att det blir farligt, svarar Thomas Gruber.

Gruber har en plan. Han försöker nu ordna en annan lägenhet till de boende. Enligt socialtjänsten i Motala så kommer även de att försöka ordna sängplatser till de som nu måste flytta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer