Delad bild på övervakad busshållplats och personal på tak som installerar en övervakningskamera.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linköpings kommun hittade ett undantag i lagstiftningen som gör det möjligt att övervaka hållplatsområden. Hör Anders Fernemark, säkerhetschef på Linköpings kommun, berätta mer i klippet. Foto: SVT

Så lyckas Linköpings kommun sätta upp kameror utan tillstånd

Publicerad

Regeringen vill att kommuner och regioner ska kunna sätta upp kameror utan att söka tillstånd. Linköpings kommun har redan satt upp 13 kameror utan tillstånd.

– Det finns ett undantag i lagstiftningen som gör att vi kan övervaka hållplatsområden, säger Anders Fernemark, säkerhetschef på Linköpings kommun.

2021 drog en våldsvåg in över Linköping och sedan dess har sex personer skjutits ihjäl och minst 20 skottlossningar har inträffat i staden. Polisen lovade i ett tidigt skede att de skulle sätta upp övervakningskameror i våldsdrabbade stadsdelar men satsningen försenades, delvis på grund av pandemin.

Kommunen agerade

Då tog Linköpings kommun saken i egna händer och satte upp kameror i anslutning till busshållplatser. Normalt sett skulle kommunen behöva tillstånd enligt kameraövervakningslagen, men menar att de hittat ett kryphål när det kommer till just hållplatser.

– Att få tillstånd för det tar vanligtvis lång tid så vi har provat att göra på det här sättet, säger Anders Fernemark.

Här finns kommunens kameror:

Trädgårdstorget 2 st

Köpmansgränd/Drottninggatan 5 st

Sankt Larsgatan/Emriksgata 2 st

Majelden – Vistvägen 2 st

Hangaren – Rydsvägen 1 st

Rydsvägen – ändhållplats 1 st

På gång:

Ekholmen C 1 st

Lambohov 1 st

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.