Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kameraövervakning är en viktig pusselbit i polisens brottsutredningar. Nu planerar polisen i Linköping för fler kameror. Hör lokalpolisområdeschef Ann-Christine Rehnström berätta. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Efter Järvas framgång: Polisen planerar för fler kameror i Linköping

Publicerad

I Linköping har polisen satt upp 18 kameror och planerar för minst lika många till. Bilder från kamerorna är en viktig pusselbit i polisens brottsutredningar.

2021 drabbades Linköping av ett 20-tal skottlossningar och en del i arbetet med att motverka kriminaliteten bestämde polisen sig för att sätta upp kameror i våldsdrabbade områden.

– Det har gett effekt i det brottsförebyggande arbetet men också på utredningssidan, säger lokalpolisområdeschef Ann-Christine Rehnström.

Sneglar på Järvaområdet

Järvaområdet i Stockholm drabbades också av flertalet skjutningar under 2021. Idag är alla centrum i området kameraövervakade och flera av skjutningarna har kunnat lösas tack vare kamerorna.

– Våra kollegor där har arbetat på individbasis mot personerna man kunnat identifiera på filmerna, så där har vi lite att lära, säger Ann-Christine Rehnström.

I videon ovan ser du alla kameror i Linköping på en karta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.