– Jag blev chockad, säger kommunjägare Mats Ekeberg Foto: PrivatVisa alla (4)
Visa alla (4)

Kommunjägare sköt vanställt rådjur

Uppdaterad
Publicerad

Mats Ekeberg har jobbat som kommunjägare i 10-15 år. Men den syn som mötte honom i söndags berörde honom mycket illa: ett utmattat rådjur med abnormt förvuxna klövar.

Boende i Skärblacka larmade redan för några veckor sedan Norrköpings kommun om att de sett ett rådjur som betedde sig underligt.

I söndags lyckades kommunjägare Mats Ekeberg till slut spåra upp det. Då låg det helt utmattat på en villatomt mitt i samhället.

– Jag blev helt chockad. Det var som att hon tittade bedjande på mig, säger han.

Fått för proteinrik föda

Rådjurets klövar var tre gånger så långa som normalt. Det gjorde att hon hade svårt att röra sig, hon var mager och hade försvagade leder.

Mats Ekeberg berättar att han en gång sett en älg med liknande missbildningar men aldrig ett rådjur. Efter att han skjutit det tog han kontakt med Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA.

– Veterinären säger att rådjuret förmodligen fått i sig för proteinrik föda, som baljväxter.

Men hur och varför är det ingen som vet.

Höll sig undan i två veckor

En sak som förbluffar Mats Ekeberg är att rådjuret lyckats hålla sig undan i två veckor innan han kunde spåra upp det.

– Möjligen har den fått i sig lite näring och fått nya krafter eller så har den fått en adrenalinskjuts av att känna sig jagad, gissar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.