Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vera Lindevret från Västerås tävlade i JSM i konståkning. I videon berättar hon hur det känns att vara på isen. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Konståkerskan Vera, 16, tävlar i SM: ”Det känns som man flyger”

Publicerad

Intresset för konståkning ökar. Under helgen tävlar konståkare från hela landet när SM anordnas i Norrköping.

80 av Sveriges bästa konståkare tävlar om SM-medaljer i helgen när mästerskapet avgörs i Himmelstalundshallen i Norrköping.

– Intresset för sporten ökar och det är fantastiskt att vi får anordna tävlingarna här, säger Anneli Lindberg, sportchef i Norrköpings konståkningsklubb.

Frihetskänsla

Vera Lindevret, 16 år, från Västerås tävlade i JSM. Hon har åkt konståkning i tio år.

– Det är en frihetskänsla men också kul för att man träffar mycket kompisar, säger hon.

Isdansparet

Under lördagen tävlar Nikolaj Majorov från Norrköping tillsammans med Milla Ruud Reitan i isdans.

Majorov, som tidigare varit en av Sveriges bästa åkare på herrsidan inom singel, inledde under våren 2023 en satsning på isdans. Paret har överraskat positivt under sin första säsong tillsammans och har dessutom lyckats uppnå kvalpoängen för deltagande i kommande VM. Om de blir uttagna kommer det vara första gången sedan 1982 som Sverige representeras av ett isdanspar på världsmästerskapen.

Se bilder från tävlingarna i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.