Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om den politiska ledningens nya budget och varför de går med ett så stort underskott i klippet här ovan. Foto: Martin Klevelid/SVT

Region Östergötlands ekonomiska resultat för i år: minus 1,4 miljarder kronor

Uppdaterad
Publicerad

Trots sparåtgärder inom Region Östergötland meddelade den politiska ledningen på måndagen att årets ekonomiska resultat förväntas bli minus 1,43 miljarder kronor. Samtidigt presenterades också en treårsbudget för att vända den svåra ekonomiska situationen.

– Det är självklart beklagligt, säger Marie Morell (M), regionråd om det stora underskottet.

Regionen har tidigare varslat 900 medarbetare om uppsägning och satt stopp för användningen av hyrpersonal för att minska sina kostnader.

Vårdkrisen i Östergötland

– Vi ser nu att kostnaden för hyrpersonal börjar minska, säger Marie Morell.

Vilka är de viktigaste åtgärderna för att vända ekonomin?

– Det är primärt åtgärder som rör våra medarbetare. Det kan tyckas som att det är väldigt tufft, men det är där vi har de stora kostnaderna. Men vi gör många åtgärder, det finns inget område som vi inte tittar på och jobbar med, säger Marie Morell.

Idag presenterade Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna sitt budgetförslag. Hör mer om det stora underskottet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Östergötland

Mer i ämnet