Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) och regiondirektör Mikael Borin Foto: Hadeel Ibrahim / SVT

Region Östergötland varslar 900 medarbetare – ”En ekonomi i fritt fall”

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland dras med stora ekonomiska svårigheter och på onsdagen varslades 900 medarbetare om uppsägning.

Förslaget har förhandlats med de fackliga organisationerna i regionens samverkansgrupp. Enligt Mikael Borin som är regiondirektör har regionen nu ett underskott i budget på 1,7 miljarder kronor.

– Vi har en ekonomi i fritt fall, säger han vid en pressträff.

Vårdkrisen i Östergötland

”Oundvikligt beslut”

Flera personalkategorier har ökat under senare år, men inte andelen sjuksköterskor och läkare, de är därför undantagna från varslet. Så är även Folktandvården och regionens skolor.

– Det är ett beklagligt men tyvärr oundvikligt beslut. Region Östergötland är i ett extremt utmanande ekonomiskt läge, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M).

2016 hörde Region Östergötland till de regioner med lägst kostnader. Nu är situationen precis tvärtom, enligt Mikael Borin.

Statsminister Ulf Kristersson (M) säger i en kommentarer till SVT att regionens situation verkar bero på långvariga ekonomiska problem.

– Jag har förstått att Östergötlands situation inte i första hand handlar om tillfälliga inflationseffekter, utan om långvariga ekonomiska problem. Alla aktörer måste sköta sin ekonomi. Jag noterar att den regionen undantar läkare och sjuksköterskor från sitt sparprogram – det framstår som klokt, säger han.

Förhandlingar kan ta tid

Det kommer ta upp till fyra månader innan det står klart vilka anställda som drabbas. Det beror på de arbetsrättsliga steg som ska tas och de förhandlingar med facken som nu ska genomföras.

Totalt har Region Östergötland cirka 14 600 anställda och stämningen utanför Universitetssjukhuset i Linköping var idag dyster.

– Det känns väldigt tufft att vi ska behöva sparka så många eftersom att det är så stort sjukhus och en stor region, säger undersköterskan Maja Hedin.

I klippet nedan reagerar vårdanställda på dagens besked:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tufft, svårt och tråkigt, så beskriver US:s medarbetare varselbeskedet. Se mer i klippet. Foto: Hadeel Ibrahim

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Östergötland

Mer i ämnet