Statsminister Ulf Kristersson (M) Foto: JONATHAN NACKSTRAND

Ulf Kristersson (M) om storvarslet inom Region Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland varslar 900 anställda. Statsminister Ulf Kristersson (M) säger i en kommentarer till SVT att regionen situation verkar bero på långvariga ekonomiska problem.

– Jag noterar att den regionen undantar läkare och sjuksköterskor från sitt sparprogram – det framstår som klokt, säger han.

– Inflationens effekter slår nu hårt mot regionerna. Till största delen beror det på den höga inflation som rådde när regeringen tillträdde. Det är ett tillfälligt problem som kommer avta när vi nu pressar ner inflationen. Pensionskostnaderna i regionerna kommer falla.

Statsministern beskriver också regeringen arbete och skriver att det är ”viktigt för mig att staten ska göra sitt för att undvika generella neddragningar av vårdpersonal. Det krävs dock gemensamma tag med regionerna där de också prioriterar kärnverksamheten”

Vårdkrisen i Östergötland

Han påpekar också vikten av att regionerna sköter sin ekonomi.

– Jag har förstått att Östergötlands situation inte i första hand handlar om tillfälliga inflationseffekter, utan om långvariga ekonomiska problem. Alla aktörer måste sköta sin ekonomi. Jag noterar att den regionen undantar läkare och sjuksköterskor från sitt sparprogram – det framstår som klokt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Östergötland

Mer i ämnet