Legokonstnär ställer ut i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

För 14 år sedan valde den amerikanske advokaten Nathan Sawaya att lämna karriären och byta spår. Istället började han ägna sig åt att bygga lego och idag är han en världskänd konstnär. Imorgon ställer han ut sina skulpturer i Linköping.

Nathan Sawaya gav upp karriären som advokat för att få utlopp för sin kreativitet. En inre längtan hade länge funnits där, men långa kontorsdagar hindrade honom.

11 014 legobitar har använts i Nathan Sawaya mest kända verk ”Yellow”. Foto: Terminal 2 LV

För lite mer än ett decennium sedan sade Nathan upp sig för att kunna satsa fullt ut på något helt annat.

– Jag ville göra något som gjorde mig lycklig. När jag fortfarande jobbade som advokat gick större delen av dagen åt till något jag inte riktigt ville. Och när jag äntligen kom hem från den långa dagen hade jag en återkommande längtan efter att få vara kreativ. Jag skissade och målade mycket i början, och så en dag kom jag att tänka på min gamla leksak från barndomen.

Fick lego i julklapp

Hans första upplevelse med lego hade han som barn. Sedan dess har intresset för kreativitet och skapande bara vuxit sig starkare.

– Jag var runt fem år gammal och det var julafton. Jag hade fått ett paket från mina morföräldrar som jag slet upp och däri låg mina allra första legobitar. Jag släppte allt annat jag höll på med och började bygga.

Nathan Sawaya bredvid verket ”Blue Guy” som är byggt av 21 682 lebobitar. Foto: Robin Kim

Limmar alla bitar

Idag var SAAB Arena i Linköping fylld av konstverk gjorda i lego. De flesta i mänsklig och verklig storlek. Några enorma. Några surrealistiska. Att tillverka ett sådant här konstverk kan ta upp till två-tre veckor, berättar Nathan.

– Jag brukar först skissa upp verket och försöka göra en plan. Jag vill i mitt eget medvetande kunna föreställa mig hur den färdiga skulpturen ska se ut innan jag ens lägger den första legobiten. Sedan börjar jag bygga och jag limmar alla bitar för att det ska hålla. Det innebär också att om jag gör fel, så måste jag bända loss den med en hammare och stämjärn, och då är den legobiten förstörd sen.

Utställningen består av drygt 80 verk, och kommer att pågå mellan den 10e maj och den 12e augusti på SAAB Arena i Linköping.

En simmare vid vattenytan utgör ett av verken. Foto: Terminal 2 LV

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.