Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Träffa kören som slutade sjunga Foto: SVT / Carl Bruno Tersmede

Studentkören slutade sjunga – började spela dataspel

Uppdaterad
Publicerad

Studentföreningarna i Linköping har haft det svårt under pandemin. En del har pausat sin verksamhet, andra försöker hitta på datoraktiviteter i väntan på att man får träffas igen.

Studentkören Lithösen har knappt kunnat repa alls det senaste året, men för att iallafall ha någon sorts kontakt så ordnar man nu gruppmöten ibland på datorn och spelar spel. Emelie Geijer är en av tjejerna i gruppen:

– Hela vårt mål var länge ”Hur ska vi kunna repa igen”, men nu i vår har vi släppt det och försöker hitta på annat vi kan göra.

De har testat musikquizz och att var och en bakar hemma hos sig samtidigt som de är uppkopplade och pratar med varandra, men oftast kör de dataspel tillsammans. Mycket går att göra tillsammans via datorn, men sjunger gör de inte:

– Vi tycker att det är för omständligt att repa online för man hör varandra inte riktigt, eller så måste man använda verktyg som kostar väldigt mycket pengar och vi har ju inga inkomster just nu.

Studentliv på paus

På Linköpings Universitet finns ett hundratal studentföreningar, men många har nu pausat sin verksamhet. Johanna Tjernström är en annan av sångerskorna i Lithösen:

– Jag hade precis börjat på LiU när coronan drog igång, så alla aktiviteter när man ska lära känna folk blir ju inte av, så då sitter man själv i en lägenhet och har tråkigt.

Rebecca El Mounqar längtar också starkt tillbaka till körsången och att få träffa andra

– Det blir så tråkigt när man bara sitter bakom en skärm. Man flyttade ju till en ny stad för att ha ett studentliv och nu har snart ett år gått.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer