Foto: SVT

Korta väntetider till BUP på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Gotland är en av fyra regioner i landet som klarar den nationella målsättningen att ge en första bedömning inom 30 dagar när någon kontaktar Barn- och ungdomspsykiatrin. Det visar siffror som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

Siffrorna för hela landet visar att nästan var tredje barn eller ungdom fick vänta längre än en månad på sin första kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin. Gotland utmärker sig åt andra hållet. Bara åtta procent av de sökande fick vänta längre än 30 dagar. För Östergötland är motsvarande siffra 16 procent.

När väl någon fått tid hos BUP så gäller det att en eventuell behandling inte dröjer för länge. Även här finns en 30-dagars gräns. På Gotland är det bara tre procent som behöver vänta längre än 30 dagar efter en första bedömning.

I Östergötland ser det mycket sämre ut. Där får 88 procent vänta längre än 30 dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet