Här bekämpar räddningstjänsten branden i den 60 meter lång rishögen vid reningsverket i Norrköping natten mot söndag. ”Det är gigantiska volymer”, säger räddningstjänstens inre befäl. Foto: Niklas Luks

Brand i 60 meter lång rishög vid Norrköpings reningsverk

Uppdaterad
Publicerad

Nästan ett helt dygn var Räddningstjänsten på plats. De lämnade nyligen den 60 meter långa rishögen vid reningsverket i Norrköping där det i natt utbröt en kraftig brand med risk för spridning.

– Det är gigantiska volymer och behövs så lite för att branden ska starta igen, förklarar Stefan Hagdahl, inre befäl vid räddningstjänsten Östra Götaland.

Larmet kom in till räddningstjänsten vid 01.19 natten till söndag. Då brann det i en stor rishög bakom reningsverket på Kommendantvägen i Norrköping med öppna lågor.

– Vi har påbörjat släckning och beställt en hjullastare som kommer att hjälpa oss väldigt mycket och lasta grus på den här rishögen, sa Christian Lind, inre befäl vid räddningstjänsten Östra Götaland, till SVT vid 2.30-tiden natten mot söndag.

Branden spred sig till ett område i närheten där det stod några bilar. Men Räddningstjänsten hann flytta bilarna innan de fattade eld.

Ingen skadad

Ingen person uppges ha skadats. Polisen spärrade under natten av ett område på grund av gnistregn.

Orsaken till branden är inte känd och enligt polisens presstalesperson är har ingen brottsutredning inletts ännu.

En kraftig brand bröt ut i en rishög utanför Norrköping natten mot söndag. Foto: Niklas Luks

Räddningstjänsten var kvar på brandplatsen till lunchtid idag.

– Det är en väldigt stor rishög, så det behövs så lite för att elden ska starta igen, säger Stefan Hagdahl, inre befäl.

”Lyfte bort brinnande ris med klo”

Han berättar att Räddningstjänsten har tagit hjälp av både en grävmaskin och en stor skogsmaskin.

– Det var svårt att komma åt med grävmaskinen, men skogsmaskinen har vi haft stor nytta av. Den har en stor klo så vi har kunnat flytta bort en del av riset till andra platser, säger Stefan Hagdahl.

Vid lunchtid under söndagen lämnade Räddningstjänsten brandplatsen.

– Vi har lämnat platsen. Elden är släckt. Ägaren kommer att ha bevakning under natten, säger Stefan Hagdahl till SVT Nyheter Öst på söndagseftermiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.