Kraftig ökning av fall med livmoderhalscancer

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på decennier ökar antalet fall med livmoderhalscancer i Sverige. Både Östergötland och Gotland hör till de regioner som haft en kraftig ökning enligt en rapport från Cancerfonden.

Risken för att drabbas av livmoderhalscancer är störst för de kvinnor som inte genomgått screening. Mellan åren 2005 och 2015 ökade fallen av den här cancertypen med i genomsnitt 7,3 procent årligen i Östergötland. På Gotland var ökningen i genomsnitt 6,5 procent.

– Vi vet i dagsläget inte vad ökningen nationellt beror på, det behövs fler studier för att ta reda på det. Närmare två av tre kvinnor som drabbas av livmoderhalscancer har inte alls, eller bara sporadiskt, deltagit i screeningprogrammet, säger Jan Zedenius, professor och medicinskt sakkunnig på Cancerfonden i ett pressmeddelande.

Screeningstatistiken

Screeningstatistiken, som också är en del av Cancerfondsrapporten 2018, visar på att 82 procent av alla kvinnor i Sverige mellan 23 och 60 år regelbundet deltar i programmet. Andelen kvinnor som screenar sig skiljer sig emellertid mycket åt mellan olika landsting. I Östergötland är andelen 84 procent och på Gotland är andelen 81 procent.

Källa Cancerfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.