Foto: Hasse Holmberg/TT

Kraftig ökning av RS-virus bland spädbarn i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Barnklinikerna ser en kraftig ökning av smitta med RS-virus och ett stort antal barn har krävt vård för andningsbesvär. Det meddelar Region Östergötland i ett pressmeddelande.

Region Östergötland råder föräldrar att skydda sina spädbarn genom att hålla god handhygien och att inte låta dem träffa infekterade personer, framför allt barn.

– Majoriteten av patienterna på barnakutvårdsavdelningen är nu spädbarn med andnöd. De får vård och det  finns bra behandlingar, men det är ändå alltid traumatiskt för föräldrar och barn att komma in på sjukhus. Rådet är därför att skydda spädbarnen från smittan genom att, om möjligt, hålla äldre syskon hemma från förskolan första halvåret, så att de inte tar med sig RS-smitta hem, säger Catrin Furuhjelm, verksamhetschef vid H.K.H Kronprinsessan Victorias barn- och ungdomssjukhus i Linköping i pressmeddelandet.

De minsta drabbas

De flesta äldre barn och vuxna blir inte speciellt sjuka av RS-virus, men de minsta barnen, som saknar immunitet, kan få komplikationer som leder till sjukhusvård.

– Äldre barn som är över ett år brukar oftast få RS-infektion som en förkylning. Om det går att skjuta fram smittillfället tills barnet är äldre minskar risken att barnet ska drabbas av andnöd och behöva sjukhusvård, säger Catrin Furuhjelm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad är RS-virus? Och hur farligt är det? Staffan Skogar är verksamhetschef för barn- och ungdomsmedicin i Region Värmland. Han ger svaren i klippet. Foto: SVT

• Om möjligt låt äldre syskon vara hemma från förskolan första 6 månaderna då det i de flesta fall är syskon som drar hem infektioner från förskolan och sedan smittar den nyfödda.

• Var noggrann med handhygienen särskilt vid egna eller syskons symtom på luftvägsinfektion, använd gärna tvål och handsprit. Om möjligt, försök separera den nyfödda och den smittade.

• När spädbarnet träffar personer utanför familjen – undvik strikt de som har pågåendesnuva, hosta, feber eller annan infektion.

• Undvik platser med folksamlingar såsom mataffärer, köpcentrum mm

• Ge barnet en rökfri miljö.

• Amma om du kan.

Källa: Region Östergötland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet