Foto: TT

Region Östergötland: Färre inlagda barn under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Mellan mars och juni i år behövde 46 barn i Östergötland sjukhusvård på grund av infektion. Det är en halvering jämfört med samma period förra året, då siffran var 103.

Det handlar om barn i alla åldrar, men neonatalvård ingår inte i siffrorna, meddelar region Östergötland. Årets siffra är den lägsta, när regionen undersökt statistik under mars- juni åren 2014-2020. Liknande nedgång av infektion hos barn sågs även under pandemin med svininfluensa.

– Vi har mycket färre barn som ligger inne för infektioner och det är en vinst för barnet och hela familjen. Det betyder att färre barn har blivit allvarligt sjuka, säger Catrin Furuhjelm, verksamhetschef på HKH Kronprinsessan Victorias barn- och ungdomssjukhus vid Universitetssjukhuset i Linköping (US).

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Hygien och vab ger resultat

Att infektioner hos barn som magsjukor, RS-virus, influensa och lunginflammation minskat tros vara den förbättrade handhygienen. Men också att barn och vuxna stannar hemma när de är sjuka.

– Jag förstår att det är bökigt att vabba, tvätta händerna hela tiden och att ingen får vara snorig på förskolan. Men här ser vi en lösning på ett problem som vi har varje år. Rekommendationerna är helt enkelt bra, speciellt för de allra minsta barnen. De har mindre marginaler och behöver inneliggande vård i större utsträckning än större barn, säger Catrin Furuhjelm.

Den genomsnittliga vårdtiden för barn som får sjukhusvård för infektioner i Region Östergötland är mellan två och tre dygn.

Se smittskyddssköterska visa hur du tvättar dina händer för att få dem ordentligt rena:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet