Karina Brask, Arkan Nawozi och Inger Hellström har åsikter om problemen med järnvägen. Foto: SVT

Växelfelen retar upp tågpendlare

Uppdaterad
Publicerad

På tågstationen i Norrköping träffar vi pendlare och andra resenärer som är minst sagt upprörda över alla förseningar och inställda tåg på järnvägen på grund av upprepade fel.

En stor orsak till felen är de många haverierna på spårväxlarna. Förra året var det 750 fel per månad på växlar och hittills i år är de uppe i drygt 1400 fel per månad. 

– Jag fick vänta en och en halv timma mellan Norrköping och Katrineholm på grund av ett växelfel, och förra veckan stod tåget stilla i 25 minuter på grund av spårfel på samma sträcka. Förra året var det inte lika mycket fel som nu, säger tågpendlaren Arkan Nawozi från Norrköping.

Det är en dramatisk ökning av felen på spårväxlarna. Förra året var felen 8996 under hela året och hittills i år är de redan uppe i 7241. Det innebär en ökning från 750 till 1400 fel per månad.

– Det här påverkar väldigt mycket när man inte kan komma fram i tid. Det borde prioriteras mycket mer, säger Karina Brask om pendlar från Norrköping.

– Det är tråkigt för alla pendlare. Jag har en släkting som bor i Norrköping och pendlar till Stockholm varje dag, han har det jättejobbigt med småbarn som ska hämtas på dagis och så vidare, säger resenären Inger Hellström.

Chattade om problemen på spåren

Andra resenärer har under morgonen vittnat om sina upplevelser i en chatt på SVT:s webb.

”Tycker mycket om att åka tåg, men sedan drygt 5 år tillbaka gör jag det aldrig om jag har en viktig tid att passa, t ex om jag ska med flyget”, skriver Maria.

Under morgonen blev flera resenärer fast på tågen vid Södertälje på grund av en olycka.

”Återigen fast på tåget i Södertälje. Vet ej när jag kommer till jobbet. Har tröttnat på att pendla”, skriver Faisal.

Sara berättar om återkommande problem.

”Pendlar dagligen till Stockholm och i över tre veckors tid har tåget varit försenat varje morgon pga spårfel”, skriver hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer