– Det är väldigt väderberoende, det såg vi förra året när många ställde in sitt fiske på grund av vindar och att man då inte kunde hantera redskapen. Vad jag såg på prognosen idag så visade den på ganska mycket regn så det kommer säkert påverka fisketrycket, säger Fredrik Larson.
Tror på ett minskat fiske
2020 infördes nya regler och både antalet helger man fick fiska och antalet kräftor man fick ta upp minskade. De nya reglerna har påverkat fisket både till sjös och till land och även gjort att intresset har dalat.
– Tidigare kunde det vara tältlägger i de norra delarna av Vättern där folk soppade upp massvis av kräftor. Men nu när vi har begränsningar på antal man får ta upp så rasade det biten bort på nolltid. Vi har också sett att stölder av redskap och fångst minskat hos yrkesfiskarna.
Mycket småkräftor
SVT Öst har tidigare berättat att storleken på Vätterns kräftor har minskat, men att det finns kräftor i sjön råder det inga tvivel om berättar Fredrik Larson som provfiskat sjön.
– Vi får kräftor överallt men det varierar vad vi får för kräfta i de olika delarna av sjön. Det är väldigt mycket småkräfta i stora delar av sjön och där det väl finns stora finns det få. Det är inte lätt för folk att hitta rätt ställen och fånga fina kräftor utan att behöva sortera bort mycket.
Bra att veta inför kräftpremiären
Kl 17:00 den 26 augusti startar årets kräftsäsong i Vättern och det finns en hel del att hålla koll på.
Att testa sig fram och provfiska på olika områden kan vara ett vinnande koncept menar Fredrik Larson då kräftbeståndet är mycket varierande runt om i sjön. Han passar även på att skicka med en uppmaning om att använda rätt sorts agn.
– Se till att använda agn som kommer från sjön Vättern. Använd absolut inte agn som kommer ifrån något kustområde eller liknande. För då finns det en stor risk att man för över en massa sjukdomar till sjön, säger Fredrik Larson.
Säsongen pågår under tre helger framåt för allmänheten och ett maximalt antal på 60 kräftor per dygn får tas upp.
På allmänt vatten får enbart kräftburar användas som redskap.
Källa: Länsstyrelsen i Jönköping