Foto: SVT

Kraftsamling för vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraftintresserade träffades på Vreta kluster för att diskutera vindkraftens framtid i Östergötland.

Energikontoret i Östra Götaland stod bakom torsdagens möte med vindkraftintresserade i Östergötland. Om det ska bli mycket mer vindkraft behövs en samling för idag finns det ett antal hinder.

Flera hinder

Dagens låga elpriser gör det betydligt svårare att få lönsamhet vid nybyggnation av vindkraftverk. Det är också så att de vindkraftverk som redan byggts ofta står på ställen där det blåser mycket. En nybyggnation på ett mindre blåsigt ställe ger alltså inte lika mycket tillbaka på investeringarna.

Det största hindret i Östergötland är fortfarande Försvarsmaktens invändningar. I stora delar av länet är det idag omöjligt att bygga nya vindkraftverk. Försvarets flygverksamhet ställer krav på hur höga verken får vara och hur de placeras.

Mindre vindkraftverk

Samtidigt finns det nationella mål som siktar på mycket mer fossilfri energiproduktion.

– Idag har vi runt 3.300 vindkraftverk och vi skulle behöva ungefär 3.000 till i landet, säger Agne Hansson, som är regeringens vindkraftsamordnare i sydöstra Sverige.

Viktiga intressen står alltså mot varandra. Mötet på Vreta Kluster är bland annat till för att se om det ändå finns möjligheter att bygga vindkraftverk. Ett alternativ skulle kunna vara att bygga mindre vindkraftverk. Frågan är dock om de kan ge något betydande tillskott till elproduktionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.