Kraftverk fortsätter att torrlägga delar av sjö

Uppdaterad
Publicerad

En månad efter att SVT Nyheter Öst besökte en av Smålands största sjöar Yxern, så fortsätter sjön att tappa stora mängder vatten.

Orsaken är de småskaliga vattenkraftverk som ligger nedströms Yxern och som fullkomligt dränerar sjön genom de hårda regleringar som den utsätts för. Fem av kraftverken som är orsaken ägs av det kommunala bolaget Tekniska verken i Linköping.

– Här kan man se hur mycket vatten det fanns i somras, och vänder vi oss om kan vi se hur det ser ut i dag, säger Conny Carlsson boende vid sjön när han pekar högt upp på en berghäll där vattennivån egentligen borde ligga.

Träd faller omkull

När SVT Nyheter Öst i början på oktober var på plats vid Yxern kunde vi redan då konstatera att sjöns vattennivå låg långt under det normala När vi i dag åter kom dit hade vattnet sjunkit med ytterligare en meter. Till exempel har flera tiotal meter som tidigare var sjöbotten blivit torrlagd. Delar av sjön börjar växa igen, och träd som har stått vid vattenbrynet har fått sina rötter underminerade och flera trädstammar har fallit omkull.

– Det här är ju ständigt ett problem vid sjön Yxern att vi får de här erosionsskadorna på grund av att vattennivån åker jo-jo, upp och ner. Rötterna blir underminerade och träden faller omkull. Det säger Tino Åberg, boende vid sjön Yxern.

Ny vattendom

I dag träffas länsstyrelsen i Kalmar, statliga kammarkollegiet, Tekniska verken, boende och intresseorganisationer för både fiske och miljö på ett möte för att diskutera en ny vattendom för Yxern.

– Jag vill att de river upp den nuvarande vattendomen, säger Lennart Falk som är sommarboende vid sjön Yxern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenkraften dränerar

Mer i ämnet