Det ombyggda pumphagelgeväret som kriminalvårdaren hade med sig var laddat. Foto: Polisen

Kriminalvårdare greps med laddat hagelgevär

Uppdaterad
Publicerad

Idag hölls rättegången mot den kriminalvårdare i 25-årsåldern som misstänks för grovt vapenbrott och våldsamt motstånd efter att ha gripits av polis i stadsdelen Skäggetorp i Linköping i början av juli.

Mannen – som arbetar på Hall, en av landets tyngsta anstalter – ska ha färdats i en bil med manipulerad registreringsskylt och haft ett ombyggt, skarpladdat pumphagelgevär med sig.

Huvudspåret för polis och åklagare har varit att resan till Linköping inte varit slumpmässig, som mannen själv hävdat. Åklagaren beskriver utredningen som ”väldigt intensiv”.

Linköping

Mannen erkänner omständigheterna i fallet, men anser inte att brottet ska rubriceras som grovt. Han sitter i häkte och har varit frihetsberövad sedan gripandet i juli. Kriminalvårdaren åtalas även för barnpornografibrott.

Mannen dömdes i tingsrätten

Tingsrätten fann idag mannen skyldig. Han ska nu genomgå en stor sinnesundersökning. Först därefter bestäms om han ska få fängelse eller vård.

Hör en rapport från rättegången av vår reporter Mimmi Moberg i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet