Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Niklas Bellström, chef för Kriminalvården region Öst, berätta mer om myndighetens personalbehov Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Kriminalvården växer snabbt – har stort behov av personal

Publicerad

Det är trångt på landets fängelser. Därför bygger Kriminalvården till på de anstalter där det är möjligt och flera nybyggen är på gång.
Det gör också att myndighetens rekryteringsbehov är stort.  

Inte minst i Östergötland där anstalterna Skenäs och Skänninge byggs ut kraftigt. Så pass att Skenäs idag är Kriminalvårdens största öppna anstalt någonsin med plats för 216 intagna.

– Utöver det bygger vi även på anstalten Skänninge. 96 nya platser som öppnar i vår, säger Niklas Bellström, chef för Kriminalvården region Öst.

Ny anstalt utanför Norrköping

Till Skänninge behöver man rekrytera ungefär 150 nya medarbetare. Och strax utanför Norrköping kommer det byggas en helt ny klass 2-anstalt med plats för 200 intagna. 2028 är det tänkt att den ska vara i drift.

– Vi börjar redan nu hantera personalförsörjningsfrågorna, säger Niklas Bellström.

Behöver 2 500 nya årsarbetskrafter

Kriminalvårdens bedömning är att myndighetens personalstyrka behöver växa rejält på totalen framöver för att man ska klara av sitt uppdrag.

I det korta perspektivet handlar det om att under de tre kommande åren försöka rekrytera personal till 2 500 nya heltidstjänster, för att landa på totalt drygt 13 500 årsarbetskrafter.

Hör och se mer i videoinslaget här ovanför.

Säkerhetsklass 1: Sluten anstalt som ska klara de mest riskfyllda intagna.

Säkerhetsklass 2: Sluten anstalt med lägre säkerhetsnivå. Har olika grad och form av övervakning och kontroll.

Säkerhetsklass 3: Öppen anstalt som saknar direkta rymningshinder.

Fakta: Kriminalvården

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet