Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet: Kriminalvårdschef Emil Ahlquist beskriver hur situationen är på klass 2-anstalten i Skänninge. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Kriminalvårdens akuta kris – överfullt i fängelserna

Uppdaterad
Publicerad

Platsbristen på Kriminalvårdens häkten och anstalter är nu så allvarlig att läget betecknas som akut av myndigheten själv.

– Läget är synnerligen kritiskt, bekräftar Emil Ahlquist, kriminalvårdschef på Skänningeanstalten.

Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren tog i mitten av oktober beslut om att antalet platser inom myndigheten snabbt måste ökas.

De kortsiktiga lösningar som nu sätts i verket är att använda två tredjedelar av alla besöksrum på klass 1- och 2-anstalter till intagna och att dubbelbelägga alla celler som är sex kvadratmeter eller större, om det är möjligt.

”Det kan bli stökigt”

Den nyligen utbyggda klass 2-anstalten i Skänninge utanför Mjölby är ett exempel på hur tuff situationen är. Anstalten är egentligen anpassad för 312 intagna, men i dagsläget har man hela 401 innanför stängslen.

Den höga beläggningen har skapat problem kring hur man ska lösa de mest basala rutinerna på anstalten, som mat och tvätt. Färre besök och begränsad sysselsättning kan också komma att skapa dålig stämning bland de intagna.

Anstaltschefen på Skänninge är oroad för arbetsmiljön framöver.

– Det kan bli stökigt, ju mer folk vi är på en liten yta, desto större blir riskerna, säger Emil Ahlquist.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.