Så här ska ett rum inredas när det vare sig finns el, vatten eller värme. Foto: SVT

”Krislådan” hjälper dig i 72 timmar

Uppdaterad
Publicerad

Norrköping sprider råden som MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap förespråkar inför en samhällskris.

För ett par veckor sedan isolerade sig Norrköpings och Finspångs kommuns säkerhetschefer i en avsides stuga för att testa MSB:s råd i skarpt läge. Att prova på hur det är att leva utan el, vatten och värme under 72 timmar.

Container mitt i Norrköping

Nu har den stått mitt i staden i tre dagar.

– Vi brukar prata om fyra grundbehov som behöver tillgodoses under en kris; vatten, mat, värme och kommunikation, berättar Omar Eriksson, beredskapssamordnare i Norrköping kommun.

Värmeljus, filtar, extra tröjor och jackor är bra att ha hemma. Foto: SVT

Krislåda i hemmet

Efter testdygnen ute i naturen tar kommunen nu med sig erfarenheterna till centrala staden och Norrköpingsborna. Krislådan är en viktig lärdom – ett måste i hemmet.

– Minst en stor dunk helst vattenfylld, bör man ha hemma. Torrfoder, konserver eller annat som håller länge, är det som gäller. Värmeljus, filtar, extra tröjor och jackor, samt en batteridriven radio för kommunikation, säger Omar Eriksson.

Sprit- eller gasolkök att värma konserver eller frystorkat på. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.