Kritik mot förslaget om fri invandring

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna får rekordsiffror i opinionsundersökningarna och har mer än dubbelt så många sympatisörer som Centerpartiet. Nu vill också C göra invandringspolitiken till sin profilfråga.

Centerpartiets idégrupp tänker föreslå att invandringen till Sverige släpps helt fri.

– Vi har länge talat om människors lika rätt och värde och det här är den naturliga följden av det, säger Per Ankersjö, ordförande i partiets grupp som utformar förslaget.

Enligt Ankersjö är öppna gränser nödvändigt, bland annat på grund av brist på arbetskraft och den höga andelen äldre människor.

– Vi håller på att dö ut i många delar av Sverige. Det finns en väldigt hög andel äldre människor på många ställen. Samtidigt måste vi ha nya generationer som tjänar pengar och ser till att det finns pengar till pensioner och trygghetssystem, säger han.

Men i starka centerfästen i Östergötland är man kritisk mot förslaget och menar att vi måste lösa de problem vi redan har med arbetslöshet och annat innan vi kan öppna gränserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strid om förslag till C-program

Mer i ämnet