Sara

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I vissa länder är man inte van att gå på hälsokontroll och man söker vård först när man är sjuk”, säger Sara Elehed, Enhetschef Mammografienheten och understryker att det är ett högre deltagande när man kallas för återbesök. Foto: Hadeel Ibrahim

Kritiken från Bröstcancerförbundet: Missar utrikes födda

Uppdaterad
Publicerad

Språkbarriär och oro gör att färre utrikesfödda går på mammografi. Detta meddelar intresseorganisationen Bröstcancerförbundet och uppmanar Sveriges regioner att utveckla sina rutiner. Mammografienheten i Östergötland jobbar med frågan på flera sätt.

Enligt 2023 års Bröstcancerrapport uteblir dubbelt så många utrikesfödda kvinnor från sin mammografi. Bröstcancerförbundets kartläggning visar att det sker på grund av språkliga hinder eller bristande information.

–Jag tycker att alla kvinnor, oavsett bakgrund, ska komma till hälsokontroll, säger Sara Elehed, enhetschef på mammografienheten, Region Östergötland.

Brev och sms

I Östergötland deltar 82 procent i bröstcancerscreening. Men någon statistik på hur det ser ut bland olika grupper finns inte.

Märker ni att det är större oro bland utrikesfödda?

– Jag tycker att oron är likadan för alla kvinnor.

Hur jobbar ni för att öka deltagandet?

– Vi har provat att skicka brev till de som har uteblivit. Det har inte kommit fler för det. Vi skickade sms med frågor, men det ändrade inte deltagandet. Vi jobbar också med hälsokommunikatörer. Det är personer som använder sig av modersmål och kulturkompetens för att informera utrikesfödda.

Data saknas

En del av kritiken som Bröstcancerförbundet riktar mot regionerna gäller att de allra flesta inte är ansluta sig till det nationella kvalitetsregistret för just mammografiscreening (NKM). Registret innehåller individbaserade patientuppgifter.

– Utan data från kvalitetsregister går det inte att systematiskt följa upp deltagandet bland olika grupper och rikta rätt insatser, säger Susanne Dieroff Hay, ordförande på Bröstcancerförbundet.

Men enligt Sara Elehed är det bara en tidsfråga innan man är ansluten.

– Vi håller på att ansluta oss till det nationella kvalitetsregistret för mammografiscreening. Vi är en av de första regionerna i Sverige att ansluta oss. Det har varit rent tekniska frågor som behövd lösas.

Hör mer om hur regionen jobbar klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.