”Jag tror att det går att hitta en lösning”, säger Bertha Ekstrand Amaya, antikvarie på Länsstyrelsen i Östergötland. Foto: SVT

Rivningsplaner för fängelset kan stoppas

Uppdaterad
Publicerad

De planerade bostäderna i det gamla fängelset i Norrköping är sedan tidigare kraftigt försenade. Nu kan bygget bli ännu mer försenat när också Länsstyrelsen ska säga sitt.

Riksbyggen planerar att riva flyglarna som går ut från den byggnadsminnesskyddade huvudbyggnaden. Men om de kommer att få göra det återstår att se. Just nu inväntar man en utredning från Länsstyrelsen som ska ge svar på om flera av byggnaderna och kringliggande miljöer bör betraktas som kulturhistoriskt intressanta och därför också bör skyddas.

– Nu kan vi egentligen inte säga så mycket än eftersom vi inte har allt grundmaterial klart men så fort rapporten kommer kan vi titta på det materialet tillsammans med det arkeologiska och sen ta ställning till hur vi ska göra, säger Bertha Ekstrand Amaya, antikvarie på Länsstyrelsen i Östergötland.

Projekt på is

Planerna på dom 240 nya bostäderna försenades först efter att man fann gravplatser på marken från 1700- och 1800-talet. Från början var det tänkt att rivningarna skulle påbörjats i somras, något man alltså fick skjuta upp. Utredningen som ska ligga till grund för Länsstyrelsens bedömning om fängelsets framtid väntas komma under hösten.

– Det innebär att projektet ligger på is. Vi kan inte ta fram några detaljerade planer på hur vi vill bygga så vi kommer inte vidare i processen just nu, säger Kenneth Carlsson, sälj- och marknadschef på Riksbyggen.

Smala och i dåligt skick

Flyglarna vill Riksbyggen riva pågrund av deras smala utformning och dåliga skick.

– Får vi inte bygga alls så är det en diskussion med säljaren av marken som blir nästa steg för vi har ju inte köpt det här för att att ha det som ett byggnadsminne utan vi vill bygga fina bostäder, säger Kenneth Carlsson.

– Jag tror att det går att hitta en lösning. Det kanske inte blir helt stopp, men kanske att man får anpassa lite grann till hur det ser ut, säger Bertha Ekstrand Amaya.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gamla fängelset i Norrköping

Mer i ämnet
Mer Öst
Mer Nyheter