Foto: TT

Kronprinsessan besöker Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Idag ska kronprinsessan Victoria vandra i Tinnerö eklandskap som ligger strax utanför Linköping. Längs vandringsleden ska hon bland annat få ta del av olika föreningars verksamheter.

Linköpings kommun tog över det militära övningsområdet 2002. Fyra år senare stod ett närmare 700 hektar stort naturreservat färdig. Reservatet fick namnet Tinnerö eklandskap – kultur och natur och besöks årligen av närmare 100.000 personer. Nu blir kronprinsessan Victoria en av dem.

– Jag är stolt över att få visa kronprinsessan vad kommunen har åstadkommit med detta naturområde. Det är natur nära stadskärnan som vi har gjort tillgänglig för många. Tinnerö är till glädje för Linköpingsborna på fritiden, men också som en resurs för lärande för skolor och som en samlingspunkt för många föreningar, säger borgmästare Helena Balthammar (S) i ett pressmeddelande.

Kronprinsessan guidas av borgmästaren

Kronprinsessan ska vandra tillsammans med borgmästaren och kommunens ekolog med flera stopp där föreningar ska visa upp sina verksamheter.

Sedan naturreservatet anlades har området fått flera vandringsleder, spänger, fågeltorn och rastplatser med information.

Kommunen fortsätter satsa

Nu vill Linköpings kommun fortsätta satsa på Tinnerö eklandskap. Man vill plantera nya träd och buskar vid åkrar och betesvallar, renovera Tinnerö herrgård och anlägga våtmarker.

– Kommunens roll för att skydda tätortsnära natur är viktig. Vi behöver skydda natur dels för känsliga djur- och växtarter, och dels för att ge människor upplevelser och återhämtning på fritiden, säger kommunekolog Anders Jörneskog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.