Visa alla (4)

Kryssningsfartyg fast i blåsten utanför Gotland – vänder hem

Publicerad

Kryssningsfartyget, M/S Cinderella som suttit fast i starka vindar utanför Gotlands kust återvänder till fastlandet. Det beslutet fattade rederiet på fredagseftermiddagen efter flera misslyckade försök att lotsa fartyget till Visbys hamn.
– Vi kommer att gå tillbaka till Mariehamn och Stockholm nu, säger Eleonora Hansi, informationschef vid Viking Line.

På Östersjön utanför Gotland blåste under fredagen 15 meter per sekund, vilket klassas som kuling. Vindförhållandet vållade stora problem för Viking Lines kryssningsfartyg Cinderella att lägg till i Visbys hamn.

I ett par timmar låg fartyget en bit ut till havs och väntade på att vindstyrkan skulle avta eller i alla fall ändra riktning. Men vid 14-tiden bedömde rederiet att det inte såg ut att hända den närmsta tiden.

– Det finns en gräns för hur länge fartyget kan ligga still och guppa. Det är inte särskilt bekvämt för passagerarna, säger Eleonora Hansi, informationschef vid Viking Line.

Vänder hem

Av säkerhetsskäl tog Cinderellas befälhavare ombord tillsammans med myndigheter därför ett definitivt beslut om att vända tillbaka mot Stockholm via Mariehamn, enligt ordinarie hemrutt.

Enligt Hansi ska de 1 500 passagerarna mottagit beskedet med förståelse som bjudits på gratis lunch.

– De är så klart jättebesvikna men har själva sett hur det ser ut, säger hon.

Ankomsttiden till Stockholm ska ske enligt ordinarie tidtabell 14.30 på lördagseftermiddag och Åland dessförinnan klockan 08.

”Inte vår ordinarie destination”

Cinderella gjorde flera försök att med hjälp av lots att lägga till i hamnen i Visby utan framgång.

– Hamnbassängen i Visby är inte helt optimerad för sådana här omständigheter, säger Hansi och försäkrar att det inte ska vara några problem att gå i land i Stockholm och Mariehamn om vindstyrkan skulle hålla i sig.

Hur vanligt är det att fartygen inte kan lägga till i hamn på grund av blåst?

– Det är väldigt ovanligt skulle jag säga. Visby är inte en av våra ordinarie destinationer. Den här veckan har vi gjort tre specialkryssnignar dit och de två föregående har gått bra, säger Eleonora Hansi.

Lågtryck över Östersjön

SMHI har utfärdat en kulingvarning över mellersta- och norra Östersjön.

– Orsaken till den hårda vinden är att vi har ett lågtryck som ligger över Östersjön med riktning mot Baltikum, så vi väntar oss att vinden kommer långsamt börja avta framåt kvällen, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog vid SMHI.

Foto: Eva Eliasson / SVT Grafik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer