Professor Svein Larsen från universitet i Bergen

”Kryssningsturister köper bara en kopp kaffe”

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vår ska den nya kryssningskajen stå klar i Visby. Antalet kryssningsturister till Gotland förväntas då bli många fler. Men det är inte alls säkert att det kommer att ge några pengar till öns turistnäring.

Det finns en förväntan i besöksbranschen på kryssningkajen för 250 miljoner som ska bli klar nästa år. Flera tusen personer finns på varje kryssningsanlöp som kommer till Visby. Människor med pengar att göra av med. Eller har dom det?

– Många gör inte av med några pengar alls. De som gör det köper kanske en kopp kaffe eller något i den stilen, säger professor Svein Larsen.

Seminarium om kryssningsturismen

Idag samlades olika inblandade aktörer för ett seminarium om kryssningsturismen kopplat till världsarvstaden Visby. Professor Svein Larsen från universitet i Bergen, en stad med över 300 kryssningsanlöp per år, har under de senaste åren forskat kring kryssningsturister.

Genom att jämföra runt 11.000 turister, varav 75% ”landturister” och 15% kryssningsturister, så har han fått fram data som visar att kryssningsbesökarna gör av med mindre pengar än vanliga turister.

Utifrån din forskning, skulle man kunna dra slutsatsen att det kanske är fel att satsa på en kryssningskaj?

– Ja våra data visar entydigt att det inte är särskilt produktivt till omsättningen i turistnäringen. Våra data visar också att det påverkar totalupplevelsen negativt när det kommer flera människor samtidigt, säger Svein Larsen.

Turister besöker Visby Foto: SVT

Besöksbranschen ser möjligheter

Med viss förvåning togs detta emot av representanterna från besöksnäringen, som ändå vill se möjligheterna med att få hit så många nya turister.

– Utifrån den roll jag har känner jag rent spontant att jag skulle vilja fråga den här forskaren vad han anser att vi ska göra med den här informationen så att det kan vändas till något konstruktivt, säger Monica Frisk, verksamhetsledare för företagsföreningen Gotlands besöksnäring.

Rederierna tjänar mest

När inte de lokala affärsidkarna tjänar särskilt mycket så är det, enligt Svein Larsen, rederierna som tjänar stort på att Gotland nu bygger en kryssningskaj för 250 miljoner kronor.

– Gotland och Visby får inte så mycket tillbaka, medan däremot utbudet från de som säljer resorna blir mer attraktivt när man kan inkludera den gamla hansestaden på Gotland, säger han.

Se här tv-inslaget: ”Kryssningsturister köper endast en kopp kaffe”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.