Foto: SVT

Kultur ska ge mer pengar

Uppdaterad
Publicerad

Att kunna försörja sig som kulturarbetare är inte alltid en självklarhet. Det senaste året har man i kvarteret Hallarna i Norrköping tillsammans med Östsam drivit ett EU-projekt där kulturkreatörer lär sig hur de kan tjäna mer på sin verksamhet.

– I början av 80-talet startade jag min första firma. Jag var konstnär som startade en egen firma och det var inte så populärt. Man såg på mig som någon kapitalist men det bryr jag mig inte om, säger konstnären Federico Winqvist Estrada.

Efter många år som konstnär har Federico Winqvist Estrada provat flera sätt att försörja sig på sin konst. Och under året har han och de andra kulturarbetarna i Hallarna fått lära sig mer om hur man gör det.

Få kan marknadsföra

– Har du gått en konstutbildning på fem år så har du kanske inte ens fått en halv dag om hur du faktiskt ska sälja dig själv och kunna leva på det du gör. Du är otroligt duktig på ditt hantverk, men har ibland inte en aning om hur man ska komma ut i världen med det man sysslar med, säger Pelle Filipsson, verksamhetsansvarig kulturkvarteret Hallarna.

Men konkurrensen är hård och att gå från konst till affärer är kanske inte helt lätt för alla.

”Vi har enorma resurser”

Nu är projektet färdigt, men på Hallarna vill man utveckla verksamheten till fler våningsplan i kvarteret. Och Federico Winqvist Estrada tror att företag har mycket att lära av kulturarbetare.

– Vi har enorma resurser i form av att komma på idéer och jag tror att det kan bli en väldigt spännande symbios i mötet mellan hur företag och vi tänker, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.