Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på en repetition av Östgötateaterns nya politiska revy. Foto: Carl Bruno Tersmeden / SVT

Kulturbråket är tema när Östgötateatern sätter upp revy

Uppdaterad
Publicerad

På lördag är det premiär för den politiska revyn ”Superkontoret” på Östgötateatern. Och temat får ses som någon sorts inlägg i kulturbråket i Norrköping.

Skådespelaren Jesper Barkselius berättar att han hört att det är folk från alla läger som vill komma och titta:

– Det finns ju människor på båda sidorna av kulturdebatten. Vi vill inte stryka någon av sidorna medhårs, men sen är det klart att en del kommer att tycka att vi är syrliga och en del kommer att tycka att vi är mesiga.

”Teaterns plikt”

Norrköpings moderatledda styre har hamnat i blåsväder efter uttalanden om att till exempel kulturen måste bli bättre på att finansiera sig själv. Östgötateatern är en av institutionerna som är beroende av pengar från politikerna, men regissören och teaterchefen Nils Poletti tycker att det är teaterns plikt att ifrågasätta makten:

– Om vi skulle vara rädda för att sätta upp saker på scenen för att vi skulle bli av med pengar, lever vi en demokrati då?

Samtidigt säger han att revyn inte specifikt handlar om Norrköping utan om en politik som finns på många platser där kulturen ifrågasätts.

Även Linköping ska få sin dos

Även om politik är ett grundtema så liknar ”Superkontoret” en traditionell nyårsrevy med alla möjliga typer av nummer. Revyn kommer att spelas en månad på Stora teatern i Norrköping, innan den skrivs om och senare i vår sätts upp i Linköping.

I inslaget ovan besöker vi en repetition och pratar med skådespelaren Peter Jansson aldrig varit mer nervös inför en premiär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.