Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många är kritiska mot Norrköpings kulturpolitik – men måste den vara så förödande? Hör Per Möller, forskare i kulturpolitik vid Malmö universitet, om bråket. Foto: SVT/Linnea Burén

Forskaren om kulturbråket: Mycket sannolikt att andra tar efter Norrköping

Publicerad

Ideologin bakom den kulturpolitik som nu förs fram i Norrköping är inte ny, men debattens tonläge gör kulturbråket unikt. Det menar Per Möller, forskare i kulturpolitik vid Malmö universitet.

– Sophia Jarls uttalanden har öppnat en dörr för andra kommuner att vädra sina politiska ideologier och det är mycket sannolikt att vi nu kommer se samma sak i andra kommuner, säger han.

Det stormar kring kulturen i Norrköping. Kulturarbetare över hela landet har rasat mot stadens nya kulturpolitik som grundar sig i att det nya Moderatledda styret ska finansiera sin egen verksamhet i större utsträckning. Det handlar bland annat om att kultur- och fritidskontoret försvinner och blir istället en del av ett nytt Tillväxtkontor. Men måste den vara så förödande?

I klippet svarar forskar Per Möller på tre frågor om kulturbråket i Norrköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturdebatten i Norrköping

Mer i ämnet