IT-tekniker på kurs fick surfplattor och spelkonsoler

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland har inlett en granskning av fakturor från företaget Labcenter i Sverige AB som levererar IT-utbildningar till IT-tekniker inom Region Östergötland.

Det är med anledning av statliga Riksgäldens granskning av fakturor från företaget där det uppmärksammats att kursdeltagare fått tillbehör som surfplattor, spelkonsoler och presentkort när de har gått utbildningar genom Labcenter.

Sedan 2010 har Region Östergötland anlitat företaget Labcenter för kurser till IT-tekniker i Region Östergötland.

Det handlar om avancerade IT-utbildningar som Labcenter har genomfört till Medicin teknik och IT inom Region Östergötland.

– Vi vet inte riktigt hur många fakturor det handlar om, det jag kan säga är att det rör sig om ungefär hundra kurser. Det är mellan sju år och åtta år som vi har anlitat Labcenter för att hålla i kurser för våra IT-tekniker, säger Gerd Sandgren-Lundström , chef för Centrum för verksamhetsstöd och utveckling i Region Östergötland.

Granskningen klar nästa vecka

Nu genomförs en genomgång av alla de runt hundra fakturorna för att kartlägga om det finns exempel där medarbetare tagit emot labbutrustning, andra tillbehör eller presentkort som deltagarna fått när de har gått kurserna. Berörda medarbetare kommer att kontaktas av sin närmaste chef för en avstämmning.

Gerd Sandgren-Lundström säger till SVT att det kommer att ta tid att granska alla fakturor men att de räknar med att bli klara nästa vecka.

Just nu arbetar ett tiotal personer med genomgången av fakturorna.

– På vissa fakturor står det labbmaterial, vi kontrollerar vad labbmaterialet består av, det får inte vara några tveksamheter säger Gerd Sandgren-Lundström.

Region Östergötland har inte tagit ställning om de ska fortsätta att anlita kurser av företaget Labcenter. Inga chefer har varit med på kurserna anordnade av Labcenter i Sverige AB utan deltagarna har varit IT-tekniker inom Region Östergötlands verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.