För att hinna med har en verkstad i Norrköping infört kvällsskift Foto: SVT

Stor brist på bilmekaniker

Uppdaterad
Publicerad

I de flesta klasser på gymnasieskolornas fordonsprogram är det fullt. Samtidigt har motorbranschen en enorm brist på bilmekaniker.

När SVT ringer runt till några bilverkstäder får vi samma svar: Det är ont om bilmekaniker och fordonstekniker.

Behovet är stort eftersom antalet bilar ökat. En verkstad i Norrköping har så mycket att göra att man till och med infört ett kvällsskift mellan klockan 16 och 01.

Många lediga tjänster

– För 15 år sedan när jag satte ut annons, då fick jag ju 20-30 svar med bra tekniker och med bra erfarenhet. Idag får jag ju vara glad om jag får några enstaka, säger Magnus Hjort, servicemarknadschef på Söderbergs bil i Norrköping, till SVT Nyheter Öst.

Mikael Larsson, vd på Rejmes, har liknande erfarenheter.

– Vi sökte fyra tekniker strax innan semestern, jag tror vi har tillsatt två av dem, säger han till SVT.

Trendbrott på skolorna

Samtidigt visar årets antagning till fordonsprogrammet på gymnasiet att alla studieplatser är upptagna i Östergötland. Förr ett antal år sedan var det inte riktigt så:

– Jag gör mitt tredje läsår på fordonsprogrammet här. På den korta tiden har man sett ett trendbrott, att det faktiskt är så att vi kan fylla fullt upp med behöriga sökande, berättar Jörgen Strömberg, rektor på fordons- och transportprogrammet på Ebersteinska gymnasiet i Norrköping.

Tidigare har man ibland tagit in elever som inte varit helt klara med godkänt i alla ämnen från grundskolan. Det gör man alltså inte på Ebersteinska i år.

Stor bilförsäljning kräver mer folk i verkstaden

Brist på mekaniker och tekniker, samtidigt som skolorna är fulla med elever, kan tyckas vara en märklig kombination. Förklaringen är att det sker en viss eftersläpning och att de många eleverna kanske inte givit genomslag i motorbranschen ännu.

En annan viktig faktor är att nybilsförsäljningen har varit väldigt stor den senaste tiden. Fordonsflottan har blivit märkbart större vilket naturligtvis kräver mer personal i verkstäderna.

Branschorganisationen Transportföretagen menar dessutom att dagens utbildningar inte räcker utan vill se utökade möjligheter till vuxenutbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.