Kvartetten i Norrköping fortsätter styra i minoritet Foto: SVT

Trots minoritet – styrande kvartetten oroar sig inte

Publicerad

Norrköpings styrande politiska kvartett presenterade idag sitt program för den kommande mandatperioden. Men utmaningen ligger i att de nu är i minoritet när de ska försöka få igenom sin budget.

Men kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) tycker inte det finns anledning till oro:

– Sannolikheten att alla från sverigedemokrater till vänsterpartister skulle enas mot oss, med en gemensam budget, är ju inte så stor. Och skulle det hända, då vore det en större världssensation än att Lasse Stjernqvist tvingas avgå, menar han.

Kvartetten – bestående av S, C, KD och L – presenterade idag sitt program för kommande mandatperiod. Viktigast är skolan och att skolresultaten blir bättre. Men även integration, trygghet och ökad delaktighet hos kommunens anställda och invånare lyfts fram.

Förslag på utgiftstak

Men även om Kvartetten nu inte oroar sig för att oppositionen ska enas kring en gemensam ekonomisk politik, ser de risken att det kan hända i enskilda frågor. Något som de menar skulle kunna vara en fara för Norrköpings ekonomi. Därför föreslår de ett så kallat utgiftstak.

– Vi föreslår en uppstramning av regelverket så att om fullmäktige beslutar om en kostnadsökning, då måste man även ta ansvar för finansieringen. Så vi både kan hålla fast vid våra prioriteringar, och hålla koll på ekonomin, säger Lars Stjernqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet