Intendent Carina Milde och satirtecknaren Karin Sunvisson deltog på länk vid pressträffen av utställningen ”Med pennan genom glastaket” Foto: SVT/ Christian Zetterdahl

Kvinnliga satirtecknare tar plats på Arbetets museum

Publicerad

Nu när Arbetets museum i Norrköping slår upp portarna igen så rivstartar museet med en ny utställning om kvinnliga och icke-binära politiska illustratörer.

Utställningen i Norrköping grundar sig på finalisterna i den internationella tävlingen ”Women Cartoonists International Award”, som avgjordes under 2019. I tävlingen kom fler än 1 000 bidrag in från 260 tecknare världen över.

– Det här är olika tolkningar från hela världen på två teman – jämställdhet och klimatförändringar. Det är många i vårt polariserade samhälle som trycker på att vi är så olika – men i utställningen slås man av att vissa saker upplevs som generellt universella. Vi är alltså inte så olika som vi tror, säger Carina Milde, intendent Arbetets Museum.

Norrköping
Jämställdhet och klimatförändringar är teman i utställningen. Foto: SVT/ Christian Zetterdahl

”En utmaning till redaktörer och publicister”

Utställningen ”Med pennan genom glastaket” innehåller 100 bilder från de 56 finalisterna, och syftet är att lyfta fram de kvinnliga och icke-binära satirtecknare som finns över hela världen.

Sveriges finalbidrag och affischbild till utställningen är skapat av Karin Sunvisson, vinnare av EWK-priset 2019.

– Det här blir som en utmaning till redaktörer och publicister, som av gammal vana och fantasilöshet upprätthåller ordningen att det är bara manliga satirtecknare som publiceras, säger Karin Sunvisson.

Del av utställningen ”Men pennan genom glastaket” Foto: SVT/ Christian Zetterdahl

– Vi har alldeles för lite tecknad satir i vår media idag. Det ska vara självklart att skickliga satirtecknare, som tolkar verkligheten åt oss, ska finnas i våra dags- och kvällstidningar. Men så är inte fallet tyvärr idag, och jag kommer fortsätta att kämpa för det så länge jag lever, säger intendent Carina Milde.

Utställningen pågår mellan 16 juni –15 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet