Kvinnomordet på resecentrum: Hovrätten fastställer tingsrättens livstidsdom

Uppdaterad
Publicerad

I början av hösten dömdes den 40-årige mannen till livstids fängelse och utvisning av Linköpings tingsrätt efter att ha knivmördat sin ex-hustru i gångtunnlarna vid Resecentrum i Linköping.

Domen överklagades – och idag föll hovrättens dom som fastställer tingsrättens beslut.

– Straffet på livstid fängelse motiveras främst med att mannen begick mordet med avsiktsuppsåt mot en närstående målsägande, samt att brottet präglades av planering och ett kraftigt övervåld, säger Martin Andersson, hovrättens ordförande.

Hovrätten anser, liksom tingsrätten, att mannens psykiska ohälsa inte var sådan att den kan ge lindrigare straff.

Kvinnomordet på Resecentrum

Tingsrätten gjorde också bedömningen att omständigheten med att 40-åringen bott länge i Sverige och att barnen finns här inte hindrar att det finns synnerliga skäl till utvisning, vilket hovrätten instämmer i.

Knivmordet filmades av övervakningskameror

Det var på förmiddagen den 15 april som knivmordet inträffade. Kvinnan var på väg till ett umgänge med sina omhändertagna barn och överfölls då av sin ex-make på stationen i tunnlarna under tågspåren. Mannen greps på plats och stora delar av händelseförloppet filmades av övervakningskameror.

Mordet fick mycket stor uppmärksamhet då det inträffade inom samma treveckorsperiod som fyra andra kvinnomord under våren 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnomordet på Resecentrum

Mer i ämnet