Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Polisens förundersökning

Ivo-kritik efter mord på kvinna vid resecentrum i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) riktar skarp kritik mot socialtjänsten i Motala kommun gällande deras agerande innan en kvinna mördades av sin före detta make vid resecentrum i Linköping förra våren.

Kommunen ordnade en träff mellan barnen, som var placerade i familjehem, och deras biologiska föräldrar. Och det var på väg till den träffen som kvinnan mördades av barnens pappa.

Kände till våld

Ivo riktar idag stark kritik mot kommunen – något som P4 Östergötland var först att rapportera om. Ivo skriver att kommunen, trots att de kände till att det förekommit våld inom familjen, inte använde sig av tillämpliga bestämmelser. Om de hade tagit hänsyn till våldshistoriken hade kommunen kunnat bedöma kvinnans behov av skydd vid umgängesträffar

Motala kommun måste nu inkomma med sin syn på kritiken till Ivo och även redogöra för hur bristerna ska åtgärdas.

Dömdes till livstids fängelse

Det var den 15 april 2021 som mordet inträffade i en gångtunnel vid resecentrum i Linköping. Mordet var ett av flera kvinnomord som inträffade under kort tid förra våren – och som rönte nationell uppmärksamhet.

Mannen dömdes av Göta hovrätt till livstids fängelse och utvisning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.