I klippet berättar åklagaren Malin Axelsson om hennes reaktion på dagens dom. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Livstids fängelse för brutala kvinnomordet på resecentrum i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Den 40-årige man som i våras knivhögg sin ex-hustru till döds med 40 knivhugg i gångtunnlarna vid Resecentrum i Linköping döms nu till livstids fängelse för mord. Mannen döms även till utvisning från Sverige.

Under fredagen föll domen mot den 40-åriga man som åtalats misstänkt för mord efter att ha huggit ihjäl sin ex-hustru vid Resecentrum. Mannen döms för mord på ex-hustrun och för grovt olaga hot. Han döms till fängelse på livstid och utvisas ur Sverige. Mannen ska även betala skadestånd till de gemensamma barnen och den avlidnas föräldrar, samt mannen som hotades i samband med attacken.

Skulle träffa sina omhändertagna barn

Det var på förmiddagen den 15 april som dådet inträffade. Kvinnan var på väg till ett umgänge med sina omhändertagna barn, anordat av socialkontoret i Motala. Hon överfölls då av sin ex-make på stationen i tunnlarna under tågspåren. Mannen kunde gripas på plats och stora delar av händelseförloppet fastnade på övervakningskameror.

Kvinnomordet på Resecentrum
Mannen fångades på film strax innan attacken i tunnlarna vid resecentrum i Linköping. Bild från polisens förundersökning. Foto: Polisen

Inte psykiskt sjuk

Den 40-åriga mannen och kvinnan har åtta barn gemensamt. Han har hela tiden nekat till att ha gjort sig skyldig till mord och menat att inre röster ska ha påverkat honom. En rättspsykiatrisk undersökning har dock visat att han inte led av någon allvarlig psykisk störning vid händelsen. Mannen döms nu alltså mot sitt nekande till livstids fängelse.

I domen skriver tingsrätten att mannens förklaring med ”inre röster” framstår som en efterhandskonstruktion.

Flera personer försökte ingripa när mannen attackerade kvinnan. En man försökte få stopp på mannen genom att bland annat slå på honom med en motorcykelhjälm. 40-åringen döms även för grovt olaga hot efter att upprepade gånger riktat kniven mot vittnet som försökte ingripa vid attacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnomordet på Resecentrum

Mer i ämnet