Bild från den 15 april och en bild på mordvapnet. Foto: SVT/polisen

Tågresenärer försökte stoppa mordet – slog mannen med hjälm

Uppdaterad
Publicerad

Den 15 april knivhöggs en kvinna brutalt till döds i gångtunnlarna vid resencentrum i Linköping. Idag väcktes åtal. I polisens förundersökning framgår det hur flera personer försökte stoppa knivattacken.

En man som precis gått av tåget blev vittne till händelsen. Han försökte få mannen att sluta attacken genom att slå på honom med bland annat en motorcykelhjälm.

”Jag behåller allt jag har i händerna och försöker få honom att stoppa upp, skifta fokus, fördröjas. Känslan, det är framför allt hjälmen som jag slår honom med. Känslan är att han är mer angelägen om att avsluta det han har påbörjat än att avvärja mig. Jag slås av att han ändå accepterar att få ett gäng smällar av de här prylarna utan att, innan, han vänder sig om och går mot mig”, säger mannen i ett av förhören med polisen.

Grovt olaga hot

Enligt åtalet ska den misstänkte gärningsmannen ha hotat mannen med hjälmen upprepade gånger med samma kniv som han knivhögg exfrun med. Därför åtalas mannen även för grovt olaga hot.

Ytterligare en man försökte få stopp på gärningsmannen genom att svinga sin väska mot honom – utan resultat. Samtliga som försökte ingripa vid händelsen uppger i förhör att de mått mycket dåligt efter händelsen.

– Det är ett enormt civilkurage som de här personerna har visat. En av personerna är målsägande i ärendet. Han har själv fått utstå hot från gärningspersonen. I mina ögon är han en hjälte som försökt stoppa det här, säger vice chefsåklagare Malin Axelsson.

Den misstänkte mannen nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet