Eva-Britt Sjöberg (KD), Kikki Liljeblad (S) och Mia Sköld (MP) debatterar i en pampig sal i rådhuset i Norrköping Foto: Ulf Persson/SVT

Kvinnor i kommunala bolag: ”Vi behöver bli bättre och utbilda mer”

Publicerad

I de kommunala bolagen har politikerna inflytande över vilka som ska sitta i styrelsen. Ändå dominerar männen de kommunala bolagen i Norrköping. I Hyresbostäder AB är bara en av åtta ledamöter i styrelsen kvinna. Vd:n är dessutom en man.

Vad beror det på att det är män som får de tunga posterna i de kommunala bolagen i Norrköping – trots att politikerna där har stort inflytande?

I debatten med tre Norrköpingspolitiker försvarar de sig med att urvalet är mycket mindre än när privata företag ska välja styrelse.

– Det är svårt för vi har enbart ansvar för socialdemokrater när vi väljer. En valberedning i ett privat bolag har väldigt mycket mer att välja på, säger Kikki Liljebland (S) kommunalråd.

Se hela debatten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.