Se i klippet hur det ser ut i kyrkan efter vandaliseringen Foto: SVT

Vandalisering av kyrka på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Två män sitter anhållna sedan igår, misstänkta för skadegörelsen i Hogrän kyrka på Gotland. Det var under kvällen eller natten till igår som någon eller några tog sig in i kyrkan och tömde en pulversläckare.

– Först så har man ryckt upp dörrar och letat efter saker. Sedan så har man tagit brandsläckaren och börjat spreja härinne, säger kyrkoherden Monika May, som visar runt i sakristian som blev mest skadad.

Bedrövad kyrkoherde

Ett lager av gråblått pulver täcker rummet och de andra föremålen i Hogrän kyrka. Och det var en bedrövad kyrkoherde som idag tog emot försäkringsbolaget och saneringsfirman för att bedöma skadorna.

Gotland

– Man har sprejat med pulvret på textilier, säger Monika och visar upp ett plagg, en mässhake från 1700-talet som hänger inne i ett öppet skåp.

– Jag hoppas att den har klarat sig, säger hon.

Ett gråblått pulver täcker stora delar av sakristian. Foto: SVT

Kyrkan är stängd

Pulvret måste nu varsamt tas bort från alla föremål. Tills det är gjort håller kyrkan stängt.

– Den skulle stått öppen. Idag skulle förskolan ha haft sitt luciatåg här, berättar Monika May.

– Det här är komplicerat eftersom det är många kulturföremål. Orgel och textilier till exempel som man inte får hantera hur som helst. Så det här är besvärligare än en vanlig sanering, säger Thomas Tammilehto, skadereglerare hos Länsförsäkringar som inspekterade kyrkan under torsdagen.

Två män misstänks för skadegörelse

Två män, 21 och 24 år, har anhållits för skadegörelsen. De är kända av polis sedan tidigare. Under fredagen ska åklagare besluta om de ska häktas.

– Man blir ju väldigt sorgsen. Det är ju bygdens, människorna som lever här, det är deras egendom. Och att bara förstöra, säger Monika May uppgivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet