Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joline, Isabella och Alva är positiva till fria mensskydd. Ilona Degermark är kyrkoherde i Borensberg – i klippet berättar hon mer om satsningen på fria mensskydd. Foto: Axel Brantemo/SVT

Dyrt med bindor – fria mensskydd ska minska skolfrånvaro i Borensberg

Uppdaterad
Publicerad

Flera unga med mens stannar hemma från skolan. En av anledningarna är att många inte har råd med tamponger och bindor. Nu ska Svenska kyrkan i Borensberg hjälpa till med mensskydd på Hällaskolan.

Kyrkoherde Ilona Degermark hörde talas om ett företag som installerar skåp med fria mensskydd på toaletter och tänkte att skåpen kan placeras i högstadieskolans i stället för i pastoratets lokaler.

– Då såg vi en möjlighet att hjälpa de unga som menstruerar med gratis mensskydd och skolan var på, säger hon.

Motala

”Köpte loss skåpen”

Kyrkan kommer att förse höstadieskolan med mensskydd i två år.

– Man abonnerar de här skåpen, som då sätts upp i toalettutrymmen, men vi köpte loss skåpen till skolan. Vi förser de med mensskydd under två år och sen så kan de fylla på själva, berättar Ilona Degermark.

Hällaskolans rektor Andreas Palmqvist är positiv till satsningen.

– Det är ett bra initiativ för mensstruerande personer. Det är för eleverna, säger han.

Stadsmissionen

Stadsmissionen på flera håll i Sverige har under året berättat om att unga människor inte har råd med mensskydd, t ex i Östergötland.

– Vi får berättelser från familjer med tonårstjejer som inte går till skolan när de har mens, för man har inte råd att köpa mensskydd, säger Sanna Detlefsen, på Östergötlands stadsmission i en intervju med MVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet