Sara Adolfsson från Linköpings stift påminner om att välklippta gräsmattor är en relativt ny företeelse på kyrkogårdar. Foto: SVT

Projekt ska minska klimatavtrycket vid begravningar

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkogårdarnas välklippta gräsmattor är egentligen inte speciellt bra för den biologiska mångfalden. Just nu deltar Linköpings stift i ett arbete för att göra kyrkogårdar och begravningsplatser mer naturliga.

Vad som är ett naturligt utseende för en kyrkogård och dess omgivningar tål att diskuteras. Välklippt gräs är ett rätt nytt ideal.

– Bara i 70 år har vi klippt våra gräsmattor med motordrivna gräsklippare. Innan dess har det varit ängsmark eller hög gräsmatta, berättar Sara Adolfsson, samordnare för hållbar kyrkogårds- och markförvaltning i Linköpings stift.

Ska återuppliva biologiska mångfalden

Just nu arbetar Linköpings stift för att återuppliva den biologiska mångfald som fanns en gång i tiden. Arbetet sker inom projektet Svenska kyrkans “Färdplan för klimatet”. Projektet involverar inte bara Linköping stift utan också Göteborgs stift, Lunds stift, Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund, Sveriges lantbruksuniversitet och Göteborgs naturhistoriska museum.

Syftet med färdplanen är att minska klimatavtrycket, bland annat vid begravningar. Målet är att begravningsverksamheten ska vara fossilfri år 2023.

Insekter ska återvända

Att få tillbaka ängsmark, på delar av kyrkogårdar och områdena runt omkring, gör att äldre växter och insekter återvänder till landskapet. Insekterna pollinerar i sin tur växter och är alltså en förutsättning för att grödor ska växa och utvecklas.

Dessutom vill projektet minska dricksvattenanvändningen. Ett sätt är att ta tillvara på dagvatten. Försök att binda kol i marken och att hjälpa träden att klara såväl framtida torrperioder som blöta perioder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.