Kyrkovalet lockar mer på landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är det kyrkoval och det är få som tror på en ökning bland röstdeltagandet. Men på landsbygden i vårt område röstar man i högre utsträckning än i städerna.

På söndag är det val till kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet. 11,9 procent  deltog i förra valet, 2009. Valet innan, 2005, var siffran tolv procent.

I Östra Vikbolandets kyrkliga samfällighet  hade man vid  2005 års kyrkoval 19,5 procents valdeltagande. Det sjönk 2009 till 15,6.

Men det var ändå ett toppresultat, att jämföra med grannsamfälligheten Norrköping som lockade 9,2 procent av valdeltagarna.

Och utifrån statistik kan man konstatera att på landsbygden i vårt område röstar man i högre utsträckning än vad man gör i städerna.

– Det beror säkerligen på att det är en större enhet och man är också rädd om det man har, säger prosten Torbjörn Sjöberg.

Kan det också vara så att folk är religiösare på landsbygden än i stan?

– Det är svårt att bedöma. Jag ser det mer som att det finns ett engagemang för bygden, men också att man är engagerad i den värdegrund som vi står för.

Samlingslistor

Det har också sen kyrkan skiljdes från staten år 2000 varit en trend att de traditionella politiska partierna förlorat intresse för kyrkovalen och i stället så har man på många håll enats och gått till val på samlingslistor.

Så också på Östra Vikbolandet. Så det är inte helt lätt att veta vem man ska rösta på.

– Jag tror att ute på landsbygden så känner man folk ganska väl och är man engagerad ute i kyrkan på Östra Vikbolandet så vet man nog ungefär vilka det är som är engagerade även i kyrkofullmäktige, säger Marie Johansson, ordförande kyrkofullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kyrkovalet 2013

Mer i ämnet