Foto: SVT

Kyrkovandaler på Gotland åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Två män, 21 och 24 år gamla, åtalas vid Gotlands tingsrätt för bland annat skadegörelse och stöld i flera kyrkor på ön, skriver Helagotland.se.

Det var den 12 december som männen misstänks ha brutit sig in i Hogrän kyrka, söder om Visby. Där ska de ha stulit en kalk och en flaska i silver, samt tömt en pulversläckare, vilket ledde till saneringskostnader för cirka 280 000 kronor, skriver tidningen.

Männen är också misstänkta för stölder i Roma och Björke kyrka samt dopningsbrott och ringa narkotikabrott. De är dessutom misstänkta för försök till stöld av en plånbok på en buss. Den händelsen betraktas enligt åtalet som grov då situationen ska ha varit rånliknande.

– De båda åtalade söktes av polis i ett annat ärende och hittades då i ett garage. På pakethållaren till en moped fanns också en nattvardskalk som stulits i en kyrka, säger kammaråklagare Mats Wihlborg, till SVT Nyheter Öst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet