Miljonrenoveringen av Matteus kyrka är klar: ”En härlig känsla”

Publicerad

Matteus kyrka i Norrköping är nu klar och redo för besökare efter en omfattande restaurering. SVT Nyheter Öst fick en rundvandring i kyrkan, ta del av den i klippet ovan.

– Det är stort och betydelsefullt för församlingen att få ett nytt nav i stan med både församlingshem och en modern kyrka som funkar för vår verksamhet, säger Kerstin Holmberg som är fastighetschef för Svenska Kyrkan i Norrköping.

Med stor entusiasm visar Kerstin oss runt i den pampiga kyrkan. Blicken drar sig mot de massiva pelarna i sten som bär upp det bågformade och dekorativa trätaket. Hela tiden upptäcker man nya detaljer och det är svårt att inte imponeras av detaljrikedomen inne i kyrkan som har en 130-årig historia.

13 april 1887 lades den första grundstenen och i maj år 1892 stod kyrkan färdig för invigning.

Renoverats under 16 månader

– Jag kan prata om den här kyrkan hur länge som helst, säger Kerstin Holmberg, medan hon engagerat visar orginalmålningar på väggarna.

Under 16 månader har kyrkan restaurerats och renoverats till en kostnad på omkring 25 miljoner kronor.

– Första prioritet var att få en anpassning för verksamheten, inte minst framme vid koret och fram till kyrkan. Utöver det har vi lagt en ytskicksrenovering ihop med både konservatorer och målare och återgått mycket i färgsättningen i kyrkan. Därutöver har vi alla lagkrav på el- och utrymning och brandskydd, säger Kerstin Holmberg.

Matteus kyrkan i Norrköping har restaurerats och renoverats Foto: Christian S Zetterdahl/SVT

Matteus kyrka tar 1 800 besökare och är den största i hela Linköpings stift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.