Foto: Carl Larsson/SVT

Lågflygande kartläggning av Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Om du hör ett surrande i över huvudet i Norrköping kan det vara kommunens drönarfotografering du stött på.

– Just här i Inre hamnen är det för att kunna göra mängdberäkningar av hur stora massor man plockat bort under saneringarna, säger Markus Pedersen, processansvarig för mätuppdrag på Norrköpings kommun.

Foto: Carl Larsson/SVT

Se inslaget på SVT Play.

Flygningarna i Inre hamnen ska hålla på under ett år och förutom mängdberäkningarna av schaktmassor anser kommunen att dialogen med invånarna är viktig.

– Ju mer vi visat desto mer förståelse för det vi pysslar med tror jag att vi får i slutändan.

Mycket bra upplösning

Flygningarna kommer ske på cirka 100 meters höjd och bilderna som levereras av drönarens kamera ger mycket bra upplösning.

– På de här bilderna kan vi få pixlar på ungefär ner till en centimeter och det klara inte Googles satelliter eller deras flygbilder.

Foto: Norrköpings kommun

Norrköping hör till de första kommuner om använder sig av tekniken. Bland annat för kartering. Ytterligare en tanke är att kunna leverera underlag till 3D-modeller för att visualisera hur området omvandlas.

Säkerheten viktig

– Vi kan lägga in både hus som de ser ut idag och sådana hus man har tänkt att bygga, och blanda det för att få en visualisering av hur det kommer att bli.

Men om du nu hör surrandet från drönaren ovanför dig finns det ingen anledning till oro enligt de ansvariga

– Det är ganska mycket att lära sig. Framför allt när det gäller säkerheten och de bitarna som är viktiga, säger Johan Andersson, drönarpilot hos kommunen.

– Drönaren i sig är ju väldigt säker. Den säger till när batterinivån blir låg och då går den tillbaka till ursprungsläget, berättar Markus Pedersen, processansvarig för mätuppdrag på Norrköpings kommun.

Framöver ska det material som samlas in via drönaren publiceras på kommunens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.